- Kantoorverhuurder WeWork heeft een waarschuwing uitgegeven dat het “aanzienlijke twijfel” heeft over zijn voortbestaan.
- Het bedrijf rapporteert een verlies van bijna 400 miljoen dollar en een daling van het aantal lidmaatschappen in het tweede kwartaal.
- Toch zegt de CEO van WeWork dat het bedrijf erop vertrouwt dat het kan blijven voldoen aan de behoeften van zijn klanten.
- Lees ook: WeWork heeft gefaald, geeft oud-CEO Adam Neumann toe na 2 jaar stilte – maar hij zegt nog steeds geen sorry tegen de duizenden werknemers die hun baan verloren
Kantoorverhuurder WeWork bevindt zich in moeilijk vaarwater. In het winstrapport van afgelopen kwartaal schrijft het bedrijf dat er “aanzienlijke twijfels” bestaan over het voortbestaan van het bedrijf.
Het bedrijf gaf met de publicatie van de cijfer van het tweede kwartaal een zogenaamde “going-concern” uit. Beursgenoteerde bedrijven geven deze waarschuwing meestal als ze zich zorgen maken dat ze het komende jaar niet genoeg geld hebben om hun rekeningen te betalen, volgens een rapport van S&P Global.
In het geval van WeWork wordt in de verklaring gewezen op “verliezen en verwachte kasbehoeften, in combinatie met een toegenomen verloop van leden en de huidige liquiditeitsniveaus”.
WeWork werd woensdag bijna 23 procent minder waard op de aandelenbeurzen in New York. Toch liet WeWork in een verklaring aan Insider weten dat het erop vertrouwt dat het de situatie kan omdraaien:
"Hoewel we nog meer werk te doen hebben, is het talent en de energie van het WeWork team buitengewoon en zijn we vastberaden om onze leden op de lange termijn te bedienen", zegt David Tolley, de interim CEO van het bedrijf, in de verklaring. "De transformatie van het bedrijf gaat in hoog tempo door, met de focus op ledenbehoud en groei, een verdubbeling van onze inspanningen om onze vastgoedportefeuille te optimaliseren en een gedisciplineerde aanpak om de bedrijfskosten te verlagen."
Hij noemt "een overaanbod" aan commercieel onroerend goed en de toegenomen concurrentie als het gaat om het aanbieden van flexibele werkruimte, als de uitdagingen voor het bedrijf die hebben geleid tot een hoger ledenverloop en een tegenvallende vraag. Het bedrijf meldde ook een daling van het aantal lidmaatschappen.
De waarschuwing betekent niet dat er direct iets verandert voor klanten van WeWork. "We hebben vertrouwen in ons vermogen om te voldoen aan de veranderende werkplekbehoeften van bedrijven van alle groottes in alle sectoren en regio's, en onze bedrijfsvisie voor de lange termijn blijft ongewijzigd", aldus Tolley.
Zwak resultaat volgt op maanden van tumult bij WeWork
WeWork rapporteert een nettoverlies van 397 miljoen dollar op een totale omzet van 844 miljoen dollar voor het kwartaal. Het bedrijf schetst ook een plan voor het komende jaar dat zal bestaan uit het verlagen van de huurkosten, het aantrekken van kapitaal en het verhogen van de inkomsten door het verbeteren van de verkoop en het verminderen van het aantal opgezegde lidmaatschappen.
De waarschuwing van WeWork over zijn onzekere toekomst volgt na een aantal maanden van tumult, waarin het bedrijf z'n CEO, Sandeep Mathrani, zag vertrekken en de notering aan Wall Street dreigde te worden geschrapt, omdat de aandelen te lang tegen minder dan 1 dollar per aandeel werden verhandeld.
Ook sloot het bedrijf volgens Bloomberg een deal met een aantal van zijn schuldeisers, waaronder Softbank, om z'n schuld met 1,5 miljard dollar te verlagen.